Moet ik mijn nieuwe ski's slijpen en waxen voor gebruik?

nieuwe ski's waxen en slijpen

Er is niks leukers dan een nieuw snowboard of een paar ski's kopen. Met hoge verwachtingen begin je aan de wintersport op jouw nieuwe materiaal. Wat moet je doen om ook echt van dit materiaal te kunnen profiteren?

Er wordt steeds vaker materiaal gekocht bij webshops. Hierbij kan je al aangeven hoe de bindingen gemonteerd kunnen worden en zo komen ze kant en klaar thuis afgeleverd. Echter zijn er maar zelden ski's en snowboards die echt klaar zijn voor de wintersport. 

De staalkanten zijn grof afgewerkt in de fabriek. Koop jij het materiaal dus van een webshop, dan hebben ze dus nog geen servicebeurt gehad. Grote kans dat je dus op matige staalkanten komt te staan. Een grove staalkant slijt sneller omdat op microscopische schaal kleine ribbeltjes in de staalkant zijn geslepen. Hoe gladder deze structuur, hoe langer de staalkant het vol houdt. Daarom is het zo waardevol om het materiaal handmatig in plaats van machine te laten bewerken. 

Het glijvlak wordt bij top klasse ski's vanuit de fabriek soms voorzien van een laag fabriekswax, waardoor het materiaal niet uitgedroogd bij de klant terecht komt. Juist bij nieuw materiaal is het belangrijk om het poreuze glijvlak te verzadigen met wax. Laat ze dus voor gebruik nog twee keer handmatig waxen als ze nieuw zijn om te voorkomen dat ze tijdens jouw wintersport uitdrogen. Wax zorgt niet alleen voor meer snelheid, maar ook voor minder wrijving waardoor jouw materiaal minder slijt en dus langer mee gaat.